René Raaijmakers
18 August 2008

ASM International is nog steeds in onderhandeling met Applied Materials voor een overname van de front-endactiviteiten. De leiding over de besprekingen is echter niet meer in handen van topman Chuck del Prado. Het Financieele Dagblad meldt dat de zoon van ASMI‘s oprichter Arthur del Prado op een zijspoor is gezet. Hij zou een stoorzender zijn in de onderhandelingen.

ASM International is sinds juni in gesprek met Applied Materials. De grootste fabrikant van chipmachines is gebrand op ASMI‘s activiteiten voor atoomdepositie (ALD) en plasmaondersteunde chemische depositie (PECVD). De technologie is cruciaal voor chips met details van 45 nm en kleiner. ASMI levert ALD onder meer aan Intel. ‘s Werelds grootste chipfabrikant gebruikt ALD voor zijn 45 nm-chipprocessen.

De minder strategische onderdelen wil Applied niet overnemen. Daarvoor heeft het bedrijf investeringsfirma Francisco Partners ingeschakeld. Deze opdeling maken de acquisitie extra complex. Ook de prijs zou een grote hindernis zijn. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers, enkele weken geleden, meldde ASMI tot ergernis van de aandeelhouders nog geen vorderingen bij de onderhandelingen met Applied Materials.

Het Financieele Dagblad meldt dat Del Prado junior, die sinds maart leiding geeft aan het Bilthovense bedrijf, uitblinkt in onervarenheid. De zakenkrant baseert zich op ’diverse ingewijden‘ die stellen dat de problemen bij de onderhandelingen deels te maken hadden met de opstelling van Chuck del Prado. ’Hij heeft geen ervaring in het kopen of verkopen van bedrijfsonderdelen, maar wilde zich wel manifesteren. Dat zorgde met enige regelmaat voor vertraging in het proces, alsmede voor verwarring bij de kopers. Wil ASMI eigenlijk wel verkopen?, werd aan Amerikaanse kant regelmatig gedacht‘, aldus het FD.

President-commissaris Paul van den Hoek zegt in FD dat de jonge Del Prado op eigen verzoek is teruggetreden. ’Hij wil meer tijd besteden aan de dagelijkse gang van zaken. Ik vind dat een verstandig besluit. Het is goed dat hij alle energie aan het bedrijf besteedt, zeker in deze moeilijke markt. Hij is ook pas sinds maart bestuursvoorzitter en sinds die tijd is er wel erg veel gebeurd‘, houdt Van den Hoek hem de hand boven het hoofd.

Del Prado‘s plaats is inmiddels overgenomen door de financiële man Noud van de Ven. Er zou weer vooruitgang in het proces zitten. Chuck del Prado zit nu in een monitoringgroep waarin aandeelhouders het onderhandelingsproces kunnen volgen en eventueel adviezen kunnen geven. Volgend het FD zitten daarin naast commissarissen Paul van den Hoek en Heinrich Kreutzer ook grootaandeelhouder en voormalig bestuursvoorzitter Arthur del Prado alsmede Hermes-fondsbeheerder Wouter Rosingh namens een groep activistische aandeelhouders.