Pieter Edelman
20 February 2013

Technologiestichting STW ondersteunt binnen het Open Technologieprogramma vijf technisch-wetenschappelijke projecten, waaronder een TUE-project voor een spectrometer-op-een-chip en een Delfts project naar het hybridiseren van spreadsheets met professionele programmeertechnieken. In totaal trekt de STW 2,65 miljoen euro uit, terwijl de ontvangers zelf gezamenlijk 650 duizend euro inleggen.

Het Eindhovense project wordt geleid door hoogleraar Andrea Fiore van de faculteit Technische Natuurkunde. Het is gebaseerd op eerder onderzoek met twee gekoppelde fotonische kristallen waarvan de onderlinge afstand mechanisch geregeld kan worden. Hierdoor ontstaat een trilholte met een specifieke resonantie afhankelijk van de afstand, die licht met een specifieke golflengte invangt. Dit principe wordt gebruikt om een spectrometer te realiseren.

De groep gaat dit nu idee nu omzetten naar een geïntegreerd ontwerp dat via chipfabricagetechnieken vervaardigd kan worden. Bij het project zijn bedrijven en organisaties betrokken op het gebied van lasers, sensoren, ruimteonderzoek en medisch onderzoek.

TU Delft-onderzoeker Martin Pinzger geeft leiding aan het Prose-project, wat staat voor Professionalizing Spreadsheet Engineering. Doel is het ontwikkelen van algoritmes en technieken om het ontwerp, implementatie en onderhoud van grote en complexe spreadsheets te ondersteunen en deze te transformeren naar (domeinspecifieke) reguliere programmatuur. Enkele ICT-bedrijven, waaronder Sogeti, partneren in dit project.

ASML special

De drie andere subsidies zijn bedoeld voor onderzoek naar een nauwkeurige geografische referentie in de Waddenzee (TU Delft), het modelleren van poreuze materialen (TU Eindhoven) en het reconstrueren van bloedspetterpatronen voor forensisch onderzoek (UvA).