9 November 2015

Technologiestichting STW heeft tijdens haar jaarcongres de eerste drie Open Mind-subsidies uitgereikt, het nieuwe instrument ter waarde van vijftigduizend euro om gedurfde ideeën te sponsoren. Een team van de TUE ontvangt de subsidie voor een auto die op mierenzuur rijdt, de TU Delft en de UMC’s van Leiden en Rotterdam krijgen ondersteuning voor een minimaal-invasieve behandeling van een open ruggetje, en er is een honorering voor een mal waarmee veiligere woningen voor sloppenwijken te fabriceren zijn van een TU Delft-onderzoekster.

Het plan om mierenzuur te gebruiken als vloeibare brandstof voor auto’s is afkomstig van Team Fast, een studententeam aan de TU Eindhoven. Twintig studenten gaan het komende jaar een auto bouwen die op mierenzuur rijdt, dat te maken is van waterstof en CO2. Een groot voordeel van mierenzuur als brandstof is dat het niet kan exploderen en gemakkelijk te vervoeren is.

John van den Dobbelsteen van de TU Delft, Dick Oepkes van het LUMC en Alex Eggink van het Erasmus MC willen een nieuwe methode uitwerken om een open ruggetje al vroeg in de baarmoeder te behandelen. Wanneer een baby na de geboorte wordt behandeld, is de schade aan de zenuwen al aangericht door de vloeistof in de baarmoeder. Daarom worden foetussen soms al in de baarmoeder geopereerd, maar dit is zeer ingrijpend en bovendien is er dan ook al vaak schade. Het team wil dat oplossen door met een dunne naald een afdichtend laagje aan te brengen over het open gebied, waardoor de zich ontwikkelende zenuwen beschermd worden tot de geboorte.

TUD-onderzoekster Nadia Remmerswaal ontvangt een Open Mind-subsidie voor haar plan om een mal te ontwikkelen waarmee veiligere woningen voor sloppenwijken te fabriceren zijn. De mal is op maat te maken en stapelbaar. Daardoor moet het voor het eerst mogelijk zijn om in sloppenwijken tot vier verdiepingen hoog te bouwen. Remmerswaal, verbonden aan de Technische Universiteit Delft, gaat een prototype ontwikkelen en vervolgens haar bouwplan testen in een Indonesische kampong.