Pieter Edelman
1 December 2011

Voor een bedrag van 507 miljoen dollar koopt EDA-leverancier Synopsys zijn kleinere branchegenoot en vroegere juridische tegenstander Magma Design Automation. De overname is nodig om een compleet pakket EDA-tools te kunnen bieden voor de steeds complexer wordende procestechnologie, zeggen de bedrijven. Beide hebben een groep op de High Tech Campus in Eindhoven. Het ligt voor de hand dat deze worden samengevoegd, hoewel daar officieel geen mededelingen over zijn gedaan. Daarnaast heeft Synopsys onder meer vestigingen in Leuven, Nijmegen en Roermond.

’De dramatische toename van complexiteit in de hedendaagse halfgeleiderontwerpen op alle procestechnologieën vereist een even dramatische toename in de productiviteit van ontwerpers‘, zegt Aart de Geus, CEO van Synopsys. ’Onze klanten zijn ofwel bezig met de complexe fysica van 20-nanometerontwerpen of ze persen het laatste beetje performance en kosteneffectiviteit uit ontwerpen op volwassen knooppunten. Om succes te boeken, vragen ze om meer nieuwe EDA-mogelijkheden dan ooit tevoren.‘

De twee bedrijven hebben samen een tumultueuze historie met een Nederlands tintje. De CTO en een van de medeoprichters van Magma, Lukas van Ginneken, bracht een aantal patenten mee van zijn vroegere werkgever Synopsys. Die werden de inzet van een jarenlang voortslepende rechtszaak, waarbij beide partijen beweerden het eigendom van de patenten in handen te hebben. Uiteindelijk kwam het in 2007 tot een schikking.