René Raaijmakers
16 April 2007

Total Specific Solutions (TSS) neemt Philips Tass volledig over. Daarmee verhuizen 250 specialisten in embedded systemen uit Nederland en België naar een ICT-conglomeraat dat investeert in een waaier bedrijven met als gemeenschappelijke noemer ICT. Oud-Tass-directeur Hans Oerlemans blijft bij Philips. Edwin Manten, voorheen werkzaam bij Imtech ICT, gaat Tass onder TSS-paraplu leiden.

’Wij investeren in spelers die in de top drie van hun eigen segment zitten. In de embedded-softwaremarkt heeft Tass die positie‘, zegt Matthieu van Amerongen van TSS. ’Wij denken dat ze nog potentie hebben om verder te groeien. Van origine is Tass sterk gericht op Philips, maar dat is in beweging.‘ TSS is in handen van Strikwerda Investments van ICT-miljonair Rinse Strikwerda. Deze Fries maakte zijn fortuin (200 miljoen gulden) met de beursgang van automatiseringsbedrijf Tas Groep (met één s) in 1998. Van Amerongen spreekt tegen dat TSS functioneert als een investeringsmaatschappij. ’We zijn een echt ICT-bedrijf, met aandacht voor individuele merken.‘ Andere TSS-dochters zijn Esize (procurement- en HRM-software), KZA (ICT-consultancy) en Test Value (testen van ICT-oplossingen). Er werken in totaal vijfhonderd mensen bij TSS.

Philips bood zijn embedded-softwaredochter in eerste instantie aan zijn embedded-voorkeursleveranciers aan, maar niemand had interesse. Als redenen noemen betrokkenen Tass‘ sterke afhankelijkheid van Philips en de samenstelling van het personeel. ’In feite koop je omzet bij Philips en NXP, daarvan is Tass voor 90 procent afhankelijk‘, zegt een van hen. Ook het forse aandeel Tass-specialisten dat werkt aan embedded systemen voor consumentenelektronica zien softwarehuizen als een grote risicofactor.

Een ander pijnpunt dat waarnemers noemen, is de opbouw van het personeel en de Philips-arbeidsvoorwaarden. Binnen Tass werken goede jonge, gedreven mensen. ’Maar er zit ook een grote groep oudere Philips-managers met een Philips-mentaliteit. Die krijg je er ook bij‘, zegt een ondernemer die paste voor het aanbod. De Philips-cao, bonussen en collectieve salarisverhogingen zijn volgens deze manager veel te luxe voor een softwarehuis. ’Je spreekt bovendien van een behoorlijk zware pensioenlast.‘

De goede arbeidsvoorwaarden speelden Tass ook in het verleden parten. Na de millenniumwisseling had het de ambitie om ook op de externe markt actief te zijn, maar het kreeg van Philips weinig ruimte in de tarievenstrijd. Dat deze ballast nu naar TSS verhuist, bestrijdt Van Amerongen. ’We hebben geen cao meer en hebben daarover goede afspraken gemaakt met vakbonden. Er is niet op arbeidsvoorwaarden bespaard en de ondernemingsraad heeft positief geadviseerd. We hebben nu buiten Philips een flexibelere organisatie en kunnen gemakkelijker beslissingen nemen‘, aldus Van Amerongen.