Alexander Pil
8 May 2017

De zorgrobot van Tech United heeft de tweede plaats bemachtigd tijdens de German Open 2017 in Maagdenburg. Vorig jaar won Amigo het toernooi maar nu trok Homer aan het langste eind. Dat Duitse team zal eind juli ook de belangrijkste concurrent zijn tijdens Robocup 2017 in Nagoya, Japan.

Tech_United_German_Open_2017
Zorgrobot Amigo pakt zilver in het voorbereidingstoernooi op het wk in Japan.

In de eerste rondes moest Amigo in totaal acht challenges uitvoeren. Op vrijdag staan er twee nieuwe uitdagingen gepland, namelijk ‘Help me carry’ en ‘Storing groceries’. Hierbij moest de robot helpen met het naar binnen brengen van boodschappen en het vervolgens opruimen in een kast. In een challenge kan op verschillende onderdelen punten worden behaald zoals het volgen van de operator naar de auto, een boodschappentas naar binnen brengen of een tweede persoon naar de auto leiden. Bij het opruimen van de spullen toonde de Eindhovense robot zich zeer efficiënt volgens de jury, aangezien hij zijn beide handen gebruikt om spullen op te ruimen.

Bij de Open Challenge laat Amigo zien hoe hij een ruimte kan opruimen. Hierbij combineert hij verschillende kwaliteiten, zoals het luisteren naar de operator, navigeren in een ruimte en het oppakken van objecten. Het meest opvallende was zijn persoonlijke begroeting naar de juryleden, die verbaasd waren dat Amigo hun naam kende. De robot heeft van te voren aan de hand van Facebook, Linkedin en gemaakte foto’s geleerd de juryleden te herkennen. Vervolgens kreeg Amigo een opdracht om de tafel op te ruimen en dit doet hij vlekkeloos.

Een week eerder wonnen de robotvoetballers van Tech United al de Portuguese Open. Beide teams lijken klaar voor het wk in Japan.