Rutger van der Eijk
8 February 2008

Rutger van der Eijk begon al kort na zijn studie natuurkunde bij PTS Software. Daar begeleidt hij als projectleider/coach traineeprojecten. Hiermee kunnen startende medewerkers praktijkervaring en domeinkennis opdoen via een opdracht voor een PTS-klant.

Maandag

Momenteel leid ik een project voor LDS Test & Measurement. Hiervoor poorten en upgraden we een applicatie voor het aansturen van een sequencer naar een add-on van het LDS-raamwerk Perception. Ik begin mijn dag met wat wijzigingen in het projectplan. Dat omvat alle gemaakte afspraken tussen de teamleden en LDS. Ook pas ik de projectwebsite aan (een Trac-wiki). Aan het eind van de ochtend spreek ik een van de teamleden over zijn persoonlijke ontwikkelplan voor de komende maanden.

Binnen PTS werken we aan een herformulering van onze bedrijfscultuur. Die middag overleggen we met de identiteitswerkgroep en voeren we een levendige discussie over de fundamentele en onderscheidende kenmerken van PTS. Aansluitend spreek ik een van de accountmanagers over de inschatting van de hoeveelheid werk voor een mogelijke fixed-priceopdracht. Hij maakt aan de hand hiervan een offerte voor de klant.

Dinsdag

Vanochtend rond ik met het team de huidige iteratie van het LDS-project af. Hiervoor gebruiken we een Agile-ontwikkelproces. Aan het einde van elke slag leveren we een werkend product op. Ik spreek nog twee andere teamleden over hun persoonlijke ontwikkelplan. In de middag vergaderen we met het hele team bij LDS. We tonen ze het resultaat van de huidige iteratie en horen hun suggesties over mogelijke verbeteringen. Dan sluiten we de evaluatie van de slag formeel af met de uitwisseling van de add-on en broncode. Vervolgens nemen we de planning door voor de volgende iteratie. Hierbij bepalen we met LDS aan welke functionaliteit ons team daarbij gaat werken. Ook werken we samen met LDS de lijst van openstaande punten bij.

Woensdag

Ons team begint de dag met het doornemen van de bespreking van gisteren. Gebruiken we interfaces of abstracte base classes? Hoe verdelen we de broncode over verschillende assembly‘s? In de loop van de middag spreek ik met een PTS-collega al wat zaken door voor een komend project. Hiervoor werken we met een aantal Europese MKB‘s en onderzoeksinstellingen aan een prototype voor een 3D-printer. PTS is hierbij onder meer verantwoordelijk voor de procesbesturingssoftware. Vrijdag is er een integratietest op het prototype. In de avond ga ik naar een bijeenkomst van de PTS Embedded Linux-kennisgroep. We eten samen en volgen een presentatie over de performance en het realtime gedrag van Linux en een demo over remote debuggen met GDB vanuit Eclipse.

 advertorial 
Microchip Single Pair Ethernet

Bringing Ethernet to the Edge of Industrial Networks

Microchip has introduced new industrial-grade Single Pair Ethernet devices that implement the 10BASE-T1S and 100BASE-T1 physical layer. These products bring Ethernet all the way to the edge of industrial networks. Read more about Microchip’s Single Pair Ethernet.

Donderdag

Vandaag is het papadag. Ik werk gemiddeld 9 uur per dag en kan daardoor één dag per twee weken vrij nemen en met mijn zoontje doorbrengen.

Vrijdag

Tijd voor de integratietest van de 3D-printer. Dit apparaat hakt een af te drukken 3D model in dunne plakjes en print het vervolgens plakje voor plakje op een poederlaag. De combinatie van poeder en printervloeistof hardt uit onder belichting van een UV-lamp. Vandaag proberen we op papier een enkele laag af te drukken met gebruik van alle, door verschillende ondernemingen ontwikkelde, hardware- en softwarecomponenten. Hierbij lopen we tegen een aantal technische uitdagingen aan. Zo geeft de bewegingsmotor geen pulsen af aan de printerkop als indicatie voor waar deze zich bevindt. Nadat we hiervoor een tijdelijke oplossing hebben gemaakt, activeert het systeem een van de signalen in de printkop niet meer. Achteraf blijkt dit ook niet meer nodig. Maar de procesbesturingssoftware van PTS gaat er nog wel vanuit dat dit signaal bestaat. Na de nodige softwareaanpassingen printen we het eerste plaatje uit, dat er alleen wel gespiegeld uitkomt. Even de printrichting aanpassen en we kunnen weer verder. Een geslaagde test, want het is ons nu duidelijk wat we nog moet doen. Op naar de volgende ronde.