Paul van Gerven
22 November 2013

Hoogopgeleide vrouwelijke bèta‘s verdienen in de techniek evenveel als hun mannelijke collega‘s. Dat blijkt een salarisonderzoek dat het Technisch Weekblad heeft uitgevoerd in samenwerking met adviesbureau Berenschot en Kivi Niria. In bijna alle andere beroepen verdienen vrouwen in de regel minder voor hetzelfde werk.

Uit het onderzoek blijkt verder dat technieksalarissen dit jaar voor het eerst in drie jaar minder hard stijgen (1,9 procent) dan de inflatie (gemiddeld 2,7 procent). Ook volgend jaar zal dat naar verwachting het geval zijn: salarisverhogingen van 1,5 procent kunnen de verwachtte 2 procent inflatie niet compenseren.

Ingenieurs zijn over het algemeen vrij positief bij het beoordelen van de eigen baan, ze zijn tevreden om in de techniek te werken en beoordelen hun eigen positie op de arbeidsmarkt als stabiel. Ze werken relatief lang bij dezelfde werkgever, gemiddeld acht jaar. Binnen de werkomgeving hechten ingenieurs het meeste waarde aan sfeer en collegialiteit, uitdaging en salaris. Ingenieurs die op zoek zijn naar een andere baan missen vooral uitdagingen en ontwikkelingsmogelijkheden.