Alexander Pil
4 January 2010

Belgische technologiebedrijven investeerden het afgelopen jaar 23 procent minder dan het jaar voordien. Dat meldt Agoria. Volgens de branchevereniging valt voor 2010 weinig beterschap te verwachten. ’Daardoor dreigt de vernieuwing en modernisering van het productieapparaat stil te vallen‘, waarschuwt de federatie. ’En dat is bijzonder verontrustend voor de ontwikkeling van onze economische activiteiten en de jobs die daarvan afhangen. Hoog tijd dus dat de regering haar beleid bijstuurt en meer richt op het stimuleren van innovatie en investeringen.‘ Het noemt Italië en Nederland als voorbeeld waar de overheid investeringen in uitrusting zoals IT, machines, installaties en bedrijfsvoertuigen fiscaal aanmoedigt.

Over de hele linie kregen bedrijfsinvesteringen zware klappen in 2009. Gemiddeld gingen ze er met 13 procent op achteruit. Alleen in de nutssectoren (water en energie) werd meer geïnvesteerd (+21 procent). De technologische industrie hoorde bij de negatieve uitschieters. Bij mechatronicabedrijven liepen de investeringen het sterkst terug met een daling van maar liefst 30 procent. Ook de automobielsector had het zwaar met een daling van 27 procent. Positief nieuws kwam van de sectoren ICT en elektrotechniek, die konden profiteren van de opbloeiende investeringen in de energiesector.

De Nationale Bank voorspelt dat de situatie in 2010 zal opklaren maar Agoria heeft grote twijfels. De branchevereniging wijst erop dat ’investeringsintenties ook in het verleden steevast overschattingen waren van de reële investeringen‘. Bovendien vallen de orderboekjes nog altijd mager uit en blijft de bezettingsgraad bijzonder laag, aldus Agoria. Dat maakt dat de federatie verwacht dat de technologie-investeringen volgend jaar in het beste geval stabiliseren.