31 May 2018

Technolution uit Gouda heeft de ip-designactiviteiten van de Enschedese chipontwerper Recore overgenomen, die in februari failliet werd verklaard. Volgens Technolution is de kennis van Recore een waardevolle aanvulling op zijn eigen ip-ontwerpactiviteiten. De signaalverwerkingstechnologie van Recore richt zich op uitdagende omgevingen, en het bedrijf heeft een voet tussen de deur bij het Europese ruimtevaartagenschap Esa. De Recore-activiteiten worden onder leiding van voormalig cto Gerard Rauwerda voortgezet vanuit het Technolution-kantoor in Deventer.

Recore vind zijn oorsprong in een onderzoeksproject aan de Universiteit Twente naar dynamisch herconfigureerbare dsp’s die opgebouwd worden uit relatief kleine dsp-bouwblokjes in een on-chip netwerk. Die aanpak zou een breed scala dsp-functies kunnen vervullen met een kleiner chipoppervlak en lager energieverbruik dan traditionele oplossingen.

Het bleek echter lastig om die toepassing aan de man te brengen, en zo’n vijf jaar geleden besloot het bedrijf om zich te richten op een andere eigenschap van de aanpak: betrouwbaarheid voor uitdagende omgevingen. De individuele cores in het netwerk kunnen elkaars taken overnemen als er eentje faalt.

Recore MPPB prototype
Recore gebruikte in 2012 een fpga-gebaseerd ontwerp om zijn aanpak voor ruimtevaarttoepassingen te onderzoeken.

Daarmee mikte het bedrijf op markten als automotive, zware industrieën, defensie en met name de ruimtevaart. Omdat satellieten dankzij hun steeds geavanceerde sensoren steeds meer data moeten verwerken, voldoen de traditionele processoren niet meer. Het bedrijf voerde projecten met de Esa uit waarin het nut van zijn technologie werd aangetoond.

Techwatch Books: ASML Architects

In februari was het geld echter op en moest het bedrijf faillissement aanvragen. Toen werd al wel de hoop uitgesproken dat er een nieuwe investeerder gevonden zou worden. Dat is dus Technolution geworden. Het bedrijf uit Gouda denkt dat de kennis van Recore op termijn van pas kan komen in zijn bestaande chipontwerpactiviteiten. Het wil echter eerst de draad oppakken met de bestaande klanten.