Bits&Chips

Tegelijk zenden en ontvangen met Twentse chip

3 mei 2017 

De Universiteit Twente heeft een radiochip ontworpen die tegelijkertijd kan zenden en ontvangen op dezelfde frequentie. De ontwerper, Dirk-Jan van den Broek, promoveert later deze maand op het ic.

Gelijktijdig zenden en ontvangen op een enkele radiofrequentie staat al een tijdje in de belangstelling. Het steeds drukker wordende draadloze spectrum zou hiermee een stuk efficiënter benut kunnen worden. Het grote probleem is echter dat het eigen signaal door de nabijheid ordegroottes sterker is dan het signaal van andere apparaten. Daarom moeten zender en ontvanger met relatief dure componenten van elkaar afgeschermd worden, en dan nog moet het overgebleven deel van het eigen signaal weggefilterd worden.

Het ic van Van den Broek maakt echter slim gebruik van de kennis over het eigen zendsignaal. De chip haalt hier de juiste karakteristieken uit om de storing van de eigen zender volledig uit te doven in het ontvangen signaal. Zonder extra filters en isolatie blijft daarmee alleen het signaal van externe zenders over.

De chip werd ontwikkeld in het kader van het EU-project Duplo (Full-Duplex Radios for Local Access), een samenwerking tussen de TU, Imec, de universiteit van Surrey, de onderzoeksafdeling van Renesas in Finland, het Spaanse TTI en Thales in Frankrijk. Het ic geoptimaliseerd voor korte-afstandcommunicatie.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Info-middag SME Instruments

25 juni

Eindhoven

Machine vision for mechatronic systems

3 juli - 4 juli

Eindhoven

Machine vision for mechatronic systems

3 juli - 4 november

Eindhoven