René Raaijmakers
4 July 2014

Met de Wavesurfer 3000 en HDO8000 introduceert Lecroy twee nieuwe scoopseries voor respectievelijk het lagere segment en de high-end.

Teledyne Lecroy brengt twee nieuwe oscilloscooplijnen op de markt. De nieuwe Wavesurfer 3000-serie beslaat bandbreedtes van 200 tot 500 MHz, met 10 megapoints (Mpts) geheugen per kanaal en tot 4 GS/s samplesnelheid. Voor de high-end 12-bitmarkt biedt Lecroy de HDO8000-oscilloscooplijn met acht analoge ingangskanalen en tot 1 GHz bandbreedte.

Het bijzondere aan de Wavesurfer is het gebruiksvriendelijke 10 inch aanraakscherm. Daarmee is Lecroy de eerste oscilloscoopleverancier met deze interface in het lagere segment. Tot nu toe waren touchscreens alleen in de mid-range en high-end verkrijgbaar. De Wavesurfer heeft verder een breed instrumentarium, waaronder ingebouwde functiegenerator, protocolanalyse met seriële datatrigger en -decode en logische analyse met een zestienkanaals mixed signal-optie.

Lecroy maakte naam in de markt voor mid-range oscilloscopen, maar doet met de Wavesurfers onder de vleugels van Teledyne nu ook een gooi naar het lagere segment. De echte low-cost instrumenten in de moordende oscilloscoopmarkt zitten op een niveau van drie- tot vierhonderd euro. De vier modellen van de Wavesurfer-serie kosten drie- tot zevenduizend euro, vandaar dat Lecroy ze positioneert als ‘premium low-cost’.

LeCroy 1528 Jean Laury
Verkoopdirecteur Jean Laury van Teledyne Lecroy in Europa kwam de nieuwe oscilloscopen showen bij distributeur AR Benelux.

Elektromotoren

De HDO8000-oscilloscoop heeft een 12 inch hogeresolutiedisplay. Lecroy richt zich hiermee met name op de markt voor energieconversie. Dat komt onder meer tot uitdrukking in de mogelijkheden voor driefasesysteemanalyse, waarbij elke fase onder een specifieke tab op het display tevoorschijn komt. Doordat de HDO is gebaseerd op een moederbord met een I5-4670-quadcore van Intel, is ook programmatuur van andere partijen zoals Matlab op de scoop te draaien voor ondersteuning bij de signaalanalyse.

BCe24 save the date

Teledyne Lecroy mikt niet voor niets op de markt voor energie. ‘Elektromotoren verbruiken 45 procent van de wereldwijde elektriciteit’, zegt de Europese verkoopdirecteur Jean Laury. Systemen voor elektriciteitsopwekking en -verbruik zijn steeds complexer en om het meeste rendement of de hoogste energieomzetting te krijgen, zullen ontwikkelaars een grote behoefte hebben om hun signalen te analyseren. Dat is ook de reden waarom de HDO8000-scopen standaard zijn uitgerust met een acquisitiegeheugen van 50 Mpts per kanaal, met opties voor 100 en 250 Mpts. Deze lange acquisitiegeheugens zijn ideaal voor vermogenselektronica en mechatronische systemen waar ontwikkelaars snelle microprocessorsignalen willen bekijken, samen met langzamere pulsbreedtegemoduleerde (PWM) signalen, seriële data of analoge sensorsignalen.

Ruisvrij

Lecroy kwam twee jaar geleden voor 291 miljoen dollar in handen van defensie- en ruimtevaartspecialist Teledyne Electronic Technologies. De overnameprooi had destijds vijfhonderd mensen in dienst en behaalde in 2011 een omzet van 178 miljoen dollar. Teledyne verschafte zich hiermee een ideale marktingang voor zijn unieke indiumfosfide (InP)-procestechnologie en de kennis voor ultrahoogfrequent mixed-signal-ontwerp van zijn R&D-labs.

Voor Lecroy betekende de inlijving een versnelling van zijn high-end oscilloscoopprogramma. Ruim een jaar na de overname kon het al ’s werelds eerste 100 GHz realtime scoop demonstreren met de InP-technologie van Teledyne. Het kondigde ook al aan dat het met signaalgeneratoren en multifunctionele instrumenten zou komen, maar daarover heeft het nog niets bekendgemaakt.

Ruisvrije analoog-digitaalconversie is samen met de front-end en probe hoofdverantwoordelijk voor de kwaliteit van oscilloscopen. Lecroy zegt als enige een analoog signaal in één keer te kunnen omzetten naar een 12 bit digitaal woord, waar andere merken een alternatieve technologie gebruiken waarbij ze verschillende signalen uitmiddelen en zo een 12 bit woord genereren. Lage ruis op de 12-bitomzetter is overigens niet genoeg. Voor een realistische weergave van het signaal moet het hele platform ruisvrij zijn. Daarvoor biedt Lecroy een front-end en probe met zeer lage ruis.

De Wavesurfer 3000 is per direct beschikbaar en varieert in prijs van 2990 euro voor het 200 MHz-model met twee kanalen tot 6900 euro voor 500 MHz en vier kanalen. De HDO8000 komt aanstaande september op de markt.