‘Stormy weather in Shortville’, twitterde Elon Musk begin april. Terwijl het aandeel Tesla richting de driehonderd dollar klom, kon de visionaire ondernemer het niet laten een plaagstootje uit te delen aan beleggers die short gaan op het aandeel ‘$TSLA’, oftewel die inzetten op een koersdaling. O ye of little faith.
Je kunt het bijna niet hardop zeggen in de hightechwereld, maar ik snap die kleingelovigen wel een beetje. Tesla leverde in het eerste kwartaal 25 duizend voertuigen op, maar is op de beurs meer waard dan Ford, dat hetzelfde aantal in een week maakt. De toekomstige waarde zit al in de koers, zeggen ze dan. Dat wordt altijd beweerd bij bubbels, denk ik dan.
Met alle waardering en bewondering voor de visie en het lef van Musk, ik denk niet dat Tesla nog zou bestaan als de rente niet al jarenlang zo laag had gestaan. Investeerders kunnen nergens heen met hun geld en blijven het daarom maar gooien naar de automaker, die het vervolgens in moordend tempo weer verbrandt. Denk je dat kapitaalschieters ook zo happig waren geweest als ze elders en zonder al te veel risico vijf procent rendement konden halen?
De financiële modellen van Tesla werken alleen als het zijn eigen uiterst ambitieuze doelstellingen haalt. Het moet daarom nu de productie in ongekend tempo opschalen om de vereiste schaalgrootte te realiseren. Elke substantiële tegenvaller of vertraging betekent dat Musk weer met de pet rond moet op Wall Street of bij zijn rijke vrienden.
De auto moet deze keer ook goed zijn. De Model S is een cool ding, maar de bouwkwaliteit liet te wensen over. Met een enthousiaste groep early adopters als bètatesters, pardon, klanten was dat niet zo’n probleem, maar de doorsnee consumenten die de Model 3 weet te bereiken, zullen minder vergevingsgezind zijn. Herstel van productiefouten kost kapitalen.
Kwestie van heel goed testen, denk je dan. Maar dat doet Tesla dus niet: de release candidate is net af, toch moet productie over drie maanden van start gaan. Tesla snijdt daartoe allerlei bochten af in zowel het testen van het product als het opzetten van de productielijn. Gevaarlijke experimenten voor een puber in de auto-industrie.
Zelfs als Tesla 2017 en 2018 goed doorkomt, ten slotte, is er nog de concurrentie. Die leunt nu lekker achterover terwijl Musk de wereld warm maakt voor elektrisch rijden. Zodra het kantelpunt is bereikt, stappen zij in. Het kan gaan zoals met de pv-industrie is gebeurd: Duitsland trok de markt in gang, China ging ermee vandoor.
Het is dus nogal een koorddansact die Tesla moet voltooien om in de huidige waardering te groeien. Eén misstap en de automaker stort in het diepe, met alleen het charisma van de topman als vangnet. Tesla heeft zich wat mij betreft als wegbereider van elektrische automobiliteit al verzekerd van een plaats in de geschiedenisboeken, maar dat Tesla’s mensen en investeerders daarvoor de beloning krijgen die ze verdienen, zie ik niet zonder slag of stoot gebeuren.
Maar short gaan? Nee, dat nooit.