Nieke Roos
4 May 2017

Thales Alenia Space zet een vestiging op in Hasselt voor de geautomatiseerde productie van fotovoltaïsche modules voor satellieten. Het ruimtevaartbedrijf trekt hier twintig miljoen euro voor uit, meldt De Tijd. Het strijkt neer op de Corda Campus, het voormalige onderkomen van Philips, in de nabijheid van partners zoals onderzoeksinstituut Energyville. De nieuwe vestiging – na Charleroi en Leuven de derde van Thales Alenia Space in België – biedt in eerste instantie plaats aan zo’n twintig werknemers.

Naar eigen zeggen wil Thales Alenia Space in Hasselt een smart industry-faciliteit opzetten met robots, augmented reality en ver doorgevoerd databeheer. De eerste producten moeten er in 2019 van de band rollen. Die gaan vervolgens naar de vestiging in Cannes om daar te worden gemonteerd in gemotoriseerde zonnepaneelconstructies die openklappen in de ruimte.

Thales_Alenia_Space
Foto: Thales Alenia Space/Imagin

De joint venture van het Franse Thales en het Italiaanse Leonardo-Finmeccanica is een grote jongen in de ruimtevaartindustrie. De zevenhonderd mensen tellende Belgische tak verzorgt onder meer de helft van de elektronica voor de Ariane 5-draagraket en is wereldleider in voedingen voor satellieten. De zonnecellen hiervoor kocht het onderdeel eerst in, maar gaat het nu zelf maken.