Pieter Edelman
28 October 2009

Tilera heeft een nieuwe processorreeks aangekondigd met als klapstuk een chip met honderd gelijke kernen voor algemene doeleinden. Een begeleidende ontwikkelsuite, de Multicore Development Environment (MDE), en een groeiende hoeveelheid ondersteunende software van derde partijen moeten helpen met het programmeren van het veelkernige silicium. De andere leden van de Tile-GX-familie tellen respectievelijk 16, 36 en 64 kernen. Het duurt nog wel minstens een jaar voordat de processoren daadwerkelijk op de markt verschijnen.

De processoren zijn opgebouwd uit 64 bit kernen met volledige ondersteuning voor virtueel geheugen en 32 kbyte L1-data- en 32 kbyte L1-instructiecache, 256 kbyte L2-cache en SimD-extensies voor digitale signaalverwerking. Ze draaien op 1,5 GHz. De kernen kunnen elkaars L2-cache benaderen, waardoor in totaal maximaal 26 Mbyte coherente L3-cache ontstaat. Verder zijn de processoren uitgerust met geïntegreerde DDR3-geheugencontroller en hardwareversnelling voor cryptografie en pakketverwerking.

De kernen zijn via een tweedimensionaal meshnetwerk met elkaar verbonden, waardoor er geen centrale bus is. Daarmee schalen de prestaties van de chip lineair met het aantal kernen, claimt Tilera. Het bedrijf laat zijn processoren maken op 40 nanometer bij TSMC en claimt ongekende energie-efficiëntie. Het stroomverbruik van de Tile-GX-familie varieert van 10 tot 55 watt.

De softwareomgeving bestaat uit Linux 2.6, Zero Overhead Linux voor realtime toepassingen, een bare metal-omgeving, een hypervisor, de standaard Linux-bibliotheken, een Eclipse-gebaseerde ontwikkelomgeving, een systeemsimulator en grafische multicoredebugging en -profileringsgereedschappen.

Techwatch Books: ASML Architects

Tilera zegt dat zijn processoren geschikt zijn voor een brede reeks toepassingen, waaronder professionele netwerktoepassingen, multimedia en draadloze infrastructuur.