De Amerikaanse maker van navigatieapparatuur Garmin heeft zijn bod op Tele Atlas ingetrokken, nadat Tomtom hier met 600 miljoen euro overheen was gegaan. Daarmee leek de strijd om de Belgisch-Nederlandse kaartentekenaar beslecht. De Europese Commissie gaat nu echter bekijken of de overname Tomtom niet te veel macht geeft. Daar hebben ze 90 dagen voor uitgetrokken. De speciale aandeelhoudersvergadering van Tomtom omtrent het lot van Tele Atlas is daarom met enkele maanden uitgesteld. Tele Atlas bracht een positief advies uit aan zijn aandeelhouders om op het Tomtom-bod in te gaan.
De strijd om Tele Atlas barstte los toen Nokia begin oktober concurrent Navteq overnam voor 5,7 miljard euro. Daardoor bleef het Belgisch-Nederlandse bedrijf als enige onafhankelijke wereldwijde kaartenmaker over. In plaats van te bieden op Tele Atlas kiest Garmin er nu voor om de banden met Navteq aan te halen. De Amerikaanse navigatiespecialist heeft aangekondigd dat het het contract met zijn landgenoot met zes jaar heeft verlengd en de samenwerking uitbreidt.
Maarten Oldenhof, CEO van de relatief kleine digitale kaartenmaker AND, plaatste echter zijn kanttekeningen bij deze strategie. Hij zei te verwachten dat zijn bedrijf binnen enkele jaren wordt overgenomen, hetzij door Garmin, hetzij door een andere partij als Google, Microsoft, Motorola of Samsung.
Door de biedingsstrijd moet Tomtom 900 miljoen euro meer neertellen voor Tele Atlas dan het oorspronkelijk wilde. Deze zomer boden de Amsterdammers 2 miljard euro, maar toen Nokia Navteq binnensleepte, werd aartsrivaal Garmin zenuwachtig omtrent de levering van digitale kaarten en verhoogde het prijskaartje naar 2,3 miljard euro. Tomtom zag zich daarom genoodzaakt om uiteindelijk 2,9 miljard euro, of 30 euro per aandeel, te bieden.