Pieter Edelman
26 September 2008

Renault gaat geïntegreerde navigatiesystemen van Tomtom inbouwen in zijn auto‘s. De bedrijven hebben daarvoor een exclusieve overeenkomst tot 2010 afgesloten. Daarmee vervult Tomtom zijn al langer gekoesterde ambitie om ín in plaats van op het dashboard terecht te komen.

De markt voor draagbare navigatieapparaatjes (portable navigation devices, PND‘s), waarmee Tomtom de afgelopen jaren spectaculaire groeicijfers neerzette, is sterk aan het afkalven. PND‘s zuchten enerzijds onder zware prijserosie en krijgen anderzijds steeds meer concurrentie. Volgens een rapport van marktonderzoeker Isuppli waren de draagbare apparaten vorig jaar nog goed voor de helft van de verkochte navigatiesystemen, maar zakt dit aandeel naar 35 procent in 2010 en naar 23 procent in 2013. Navigatiesystemen worden steeds vaker standaard meegeleverd op mobiele telefoons, waardoor consumenten minder behoefte hebben aan een los apparaat. Isuppli schat dat de verkoop van telefoons met ingebouwde navigatie dit jaar met ruim 90 procent stijgt, en volgend jaar met 70 procent.

Aan de andere kant hebben nieuwe auto‘s vaak ook al een navigatiesysteem ingebouwd. Tomtom tuigde in de tweede helft van 2007 in Eindhoven de businessunit Automotive op voor het ontwikkelen van geïntegreerde navigatieapparaten. Een belangrijk deel van die expertise komt van Siemens VDO, dat Tomtom eerder dat jaar overnam.

Naar verwachting zal Tomtom de eerste helft van 2009 zijn debuut maken in drie Renault-modellen. Het navigatiesysteem zal rond de 500 euro kosten. Uiteindelijk moeten alle typen van de Franse automaker leverbaar zijn met Tomtom.

BCe24 save the date