Pieter Edelman
8 May 2008

Bloomberg gooit opnieuw koren op de speculatiemolen rondom de overname van Tele Atlas door Tomtom. Volgens de financiënwebsite zal de Europese Commissie de deal geen strobreed in de weg leggen. De EC zal dat op 14 mei bekendmaken, een week voor de – tot tweemaal toe naar achteren verschoven – deadline. Bloomberg baseert zich op twee anonieme bronnen die dicht bij de deal staan.

Als de speculaties bewaarheid worden, is dat goed nieuws voor de Amsterdamse maker van navigatieapparatuur. Topman Harold Goddijn zei pas nog tegen het Financieele Dagblad dat de kaartenmaker Tele Atlas van strategisch belang is voor langetermijngroei in nieuwe markten. Zonder Tele Atlas blijft Tomtom aan de kant van de consumentenelektronica zitten; mét het bedrijf uit Gent kan het zich invechten in de zakelijke en overheidssectoren.

Volgens Bloomberg zal de EC de deal onvoorwaardelijk goedkeuren, dus zonder dat Tomtom garanties hoeft af te geven over de levering aan derden. Dat is opmerkelijk, want dat is juist waar het de EC om te doen is. Tele Atlas beheert samen met Navteq uit Chicago de wereldwijde markt voor digitale wegenkaarten. Navteq werd onlangs gekocht door Nokia. Die overname ligt ook op het bordje van de EC.