Pieter Edelman
29 April 2015

Tomtom brengt een actiecamera uit waarmee sporters en durfals hun capriolen kunnen vastleggen. Met de introductie van deze Bandit gaat Tomtom de concurrentie aan met Gopro, de de facto standaard onder deze doelgroep. Tomtom denkt echter waarde te kunnen toevoegen doordat de camera, aangestuurd door een smartphone, zelf eenvoudig de filmpjes kan bewerken. Gebruikers kunnen hun stunts daardoor direct online zetten.

De geruchten dat Tomtom in deze markt zou stappen, deden al langer de ronde. Naar verluidt nam het bedrijf in 2013 het Duitse Gobandit over. Dat bedrijf bracht een sportcamera op de markt met ingebouwde gps-ontvanger, waarmee de films gekoppeld kunnen worden aan de locatie en de gebruiker statistieken zoals de snelheid kan opvragen.

De gps-ontvanger komt ook terug in de Bandit van Tomtom. Het apparaat is tevens voorzien van versnellingssensoren, waardoor het automatisch de hoogtepunten kan selecteren. De Bandit gebruikt een 16-megapixel ccd-sensor voor de opnames en is waterdicht uitgevoerd. Tomtom heeft al een reeks accessoires beschikbaar om de camera op fietsen en helmen te monteren en om het apparaat op of onder water te gebruiken.