Pieter Edelman
9 January 2018

Tomtom heeft zijn palet aan oplossingen voor autonoom rijden weer wat verder uitgebreid. Op de Consumer Electronics Show (Ces) in Las Vegas kondigde het twee nieuwe softwareproducten aan en partnerschappen met onder meer Qualcomm en Baidu. ‘Of je nu praat over smart mobility, connected cars of autonoom rijden; de gemene deler is navigatietechnologie. De toekomst van mobiliteit is gebaseerd op een mix van hd- en realtime kaarten, geavanceerde navigatiesoftware en live data van voertuigsensoren’, zegt Tomtom-ceo Harold Goddijn.

Samen met het Zwitserse Rinspeed onthulde Tomtom zijn Motionq-software, een oplossing rondom rijcomfort en voorkomen van wagenziekte in zelfrijdende voertuigen. Passagiers zien op een display precies hoe de auto zal bewegen, waardoor ze zich daarop kunnen voorbereiden. De software wordt gedemonstreerd in de Snap van het Zwitserse Rinspeed, een concept voor een robotaxi die eveneens op de Ces onthuld werd.

Daarnaast komt Tomtom met een dienst waarmee voertuigen continu relevante kaartgegevens over de weg voor zich kunnen streamen. Rond Autostream heeft het Amsterdamse bedrijf partnerschappen afgesloten met de Chinese zoekmachinegigant Baidu en de Zweedse maker van adas-software Zenuity.

Verder gaat Tomtom zijn hd-kaarten integreren met Qualcomms Drive Data Platform. Door het combineren van camera- en gps-data met de nauwkeurige wegenkaart en wordt zeer betrouwbare en nauwkeurige lokalisering van de voertuigen mogelijk.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Rinspeed_Snap
De Rinspeed Snap is een modulaire robotaxi met onafhankelijk passagiersgedeelte en onderstel. Het concept gebruikt Tomtoms Motionq-software om het rijcomfort voor passagiers te verhogen.