Pieter Edelman
28 October 2009

Tomtom lijkt de lijn omhoog weer te pakken te hebben. De kwartaalwinst van 31 miljoen euro was weliswaar net wat meer dan de helft van vorig jaar, maar alweer 11 miljoen meer dan het vorige kwartaal bij een nagenoeg gelijkblijvende omzet van 365 miljoen euro. Bovendien is het een pleister op de wonde van de eerste drie maanden, toen het bedrijf 37 miljoen euro verloor, het enige natuurlijke kwartaalverlies sinds Tomtom begin 2004 begon met het rapporteren van zijn cijfers.

Grafiek tomtom
Het afgelopen jaar zag Tomtom zijn inkomsten als gevolg van de crisis fors dalen en in het eerste kwartaal van dit jaar moest het zelfs verlies incasseren (het negatieve resultaat in het laatste kwartaal van vorig jaar komt door een eenmalige afschrijving voor de overname van Tele Atlas).

Tomtom toont zich optimistisch over de toekomst. De bezuinigingsoperatie van 90 miljoen euro verloopt voorspoediger dan verwacht. Het bedrijf weet ook steeds meer winst uit andere delen dan draagbare navigatiesystemen (PND‘s) te halen: een derde van de inkomsten het afgelopen jaar, tegen een vijfde het jaar ervoor. Dat is belangrijk, want de marges op PND‘s worden steeds kleiner, de concurrentie neemt toe en de markt raakt verzadigd. In Europa daalde de vraag het afgelopen kwartaal met 7 procent; in de VS steeg deze nog licht met 3 procent. Tomtom heeft in Europa een martktaandeel van 44 procent; in de VS is dat 18 procent.