Het tweede kwartaal van dit jaar was dramatisch voor Alcatel-Lucent. Het fusiebedrijf maakte een nettoverlies van maar liefst 1,1 miljard euro. Vorig jaar moest het in die periode ook al 586 miljoen inleveren. Ook de omzet daalde, zij het licht, met 5,2 procent naar 4,1 miljard euro. Het is het zesde opvolgende kwartaal dat de telecomspecialist rode cijfers noteert.
De belabberde resultaten hebben consequenties voor het duo dat de samensmelting tussen de twee bedrijven begeleidde. De Amerikaanse CEO Patricia Russo en de Franse president-commissaris Serge Tchuruk trekken het boetekleed aan en stappen op. Tchuruk vertrekt al per 1 oktober. Russo wacht nog tot er een opvolger is gevonden maar trekt uiterlijk eind december de deur achter haar dicht.
Sinds het huwelijk tussen Alcatel en Lucent eind 2006 regende het slecht nieuws. Tegenvallende cijfers en reorganisaties volgden elkaar in rap tempo op. Onlangs meldde de Franse krant L‘Echo dat er nog eens 55 tot 80 banen verdwijnen bij Alcatel-Lucent in België. Russo en Tchuruk slagen er maar niet in om het huwelijk te laten werken. In anderhalf jaar tijd verloor het bedrijf minstens de helft van zijn marktwaarde. Geruchten gaan dat het tweetal het niet met elkaar kon vinden wat een belangrijke reden zou zijn voor de mislukte fusie.
De financiële wereld reageerde enthousiast op het aftreden van Russo en Tchuruk. Het aandeel veerde op. Toch is er geen reden voor al te veel optimisme. Het zal moeilijk zijn om opvolgers te vinden. De nieuwe CEO zal flink wat medewerkers op straat moeten zetten. Op de planning staan al 16,5 duizend ontslagen wereldwijd, waarvan 1800 in Frankrijk. Verder zal hij te maken krijgen met cultuurbotsingen tussen het Franse Alcatel-stuk en het Amerikaanse Lucent-onderdeel. Bovendien is de markt traag en hebben concurrenten als Ericsson, Nokia Siemens en Nortel al geprofiteerd van het kwakkelende Alcatel-Lucent.