Frank de Roo is businessmanager bij Topic Embedded Systems in Best.

4 July 2014

Bij Topic zitten ze niet stil. Na jarenlang aan de weg te hebben getimmerd met detachering in embedded software en hardware en interne projecten voor klanten stapt het systeemhuis uit Best nu ook in eigen producten. Daarnaast heeft het op 1 mei een nieuwe vestiging geopend in Delft.

1 juli was het alweer achttien jaar geleden dat Topic het levenslicht zag op een zolderkamer in Oirschot. Vanuit een zekere onvrede over de werkwijze van de automatiseerders van toen en een eigen filosofie over de benadering van klanten en medewerkers begon Rieny Rijnen een eigen bedrijf. Kern was kwalitatief hoogstaande diensten leveren gericht op embedded-softwareontwikkeling en bouwen aan een onderneming waar hoogopgeleide professionals zich thuis voelen. Nieuwe werknemers en grote spelers in de hightech wisten Topic al snel te vinden.

Als uitbreiding op de embedded-softwarediensten zijn we in 1998 gestart met een tak die zich richt op de processen eromheen: build-, integratie- en configuratiemanagement en testen. Ook in dit werkveld hebben we inmiddels een aardig palmares, waarop onder meer een partnership met IBM Rational prijkt. Sinds 2013 leveren we bovendien zogeheten applicatiespecifieke licenties voor de producten van dit Big Blue-onderdeel. Deze ASL’s laten toe om achteraf per maand af te rekenen op basis van het aantal daadwerkelijk gebruikte licenties.

Om aan de toenemende marktvraag naar digitale-hardwarediensten te kunnen voldoen, hebben we in 2006 een elektronicatak opgezet. Specialisten in borddesign en FPGA-ontwikkeling ondersteunen grote hightechspelers maar ook start-ups bij de productontwikkeling. Vanuit de opgebouwde kennis op FPGA-vlak is gaandeweg een relatie ontstaan met Xilinx, die is uitgemond in de status van Premier Member van het Alliance-partnerprogramma. Hiermee hebben we, als enigen in de Benelux, directe ingangen in de organisatie van de FPGA-maker, zodat we altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen in programmeerbare logica.

Topic Dyplo

Met de gecombineerde kennis opgedaan in diverse projecten is in de loop der jaren een projectorganisatie ontstaan die opdrachtgevers complete ontwikkelingen uit handen kan nemen maar ook deelprojecten uitvoert in embedded software of digitale hardware. We hebben een gestructureerd intern ontwikkelproces opgezet op basis van Agile/Scrum. Daarbij beschikken we over een Iso 9001- en 13485-certificering. De doelstelling is om de komende jaren meer interne projecten te gaan doen. Niet alleen in de medische hoek, waar we mede vanwege de medische certificering nu erg actief zijn, maar ook voor klanten in andere sectoren.

Vliegende start

De samenwerking met Xilinx en de opgebouwde FPGA-kennis hebben ons op het spoor gezet van eigen producten. De nieuwe generatie programmeerbare chips bevat steeds vaker ook een of meerdere embedded processoren. Deze combinatie ten volle benutten, is geen sinecure. Met Dyplo (Dynamic Process Loader) bieden we nu een hardware- en software-infrastructuur waarmee processen simultaan op de FPGA en de processoren zijn te draaien en te managen en tijdens de executie dynamisch zijn te heralloceren. De eerste release is gebaseerd op Linux als besturingssysteem en is geschikt voor Xilinx’ Zynq-familie van systeemchips.

Naast Dyplo hebben we nog twee producten ontwikkeld. Miami is een systeemmodule die een Zynq-gebaseerd Arm/FPGA-ecosysteem combineert met een door de gebruiker configureerbare interface voor snelle bordontwikkeling. Florida is een bijbehorende familie van carrierborden die een vliegende start mogelijk maken in systeemontwikkeling en prototyping. Op dit moment leveren we Dyplo, Miami en Florida aan de eerste klanten. Daarnaast hebben we van Xilinx opdracht gekregen om een systeem te bouwen op basis van deze drie bouwblokken.

Door onze vestiging in Best waren we met onze detachering tot voor kort voornamelijk actief in Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. De toename van het aantal interne ontwikkelprojecten voor klanten buiten deze regio’s, onze groeiende naamsbekendheid en de daaruit voortvloeiende vragen voor detacheringsopdrachten hebben ons doen besluiten om per 1 mei een kantoor te openen op het Delftechpark in Delft. De nabijheid van de TU moet bijdragen aan onze groei daar.

Edited by Nieke Roos