Nieke Roos
26 April 2012

De vennootschap Tavares wil de Ieperse vlootmanagementspecialist Transics van de beurs halen. Daartoe heeft zij een vrijwillig en voorwaardelijk overnamebod uitgebracht. Houders van vrij verhandelbare aandelen krijgen 7,10 euro per stuk. Achter Tavares zitten Transics-topman Walter Mastelinck, medeoprichter Ludwig Lemenu, de risicokapitalist Creafund en Uniholding, een houdstermaatschappij van de Antwerpse familie Engelen. De eerste drie partijen hebben samen al een belang van 30,5 procent in het Ieperse bedrijf.

’Als bieder zien wij de macro-economische realiteit waarin Transics moet opereren snel veranderen: neerwaartse druk op de hardwareprijzen, de versnelde technologische ontwikkelingen die het bedrijf dient te volgen en toenemende saturatie in de traditionele markten‘, aldus Mastelinck. De komende jaren zijn daarom flinke investeringen nodig met vrij grote risico‘s en volgens hem is de beurs niet de plek om dat geld op te halen. ’De beurs is vooral gericht op kortetermijndenken. Dat staat in conflict met onze langetermijnstrategie.‘

De Tijd spreekt van een ’karig bod‘, aangezien het maar net boven de huidige koers ligt. Bij de beursgang vijf jaar geleden was een aandeel Transics nog 17,5 euro waard. Toch kunnen aandeelhouders eigenlijk niet anders dan verkopen, denkt de zakenkrant. ’Het percentage vrij verhandelbare aandelen is beperkt tot zeventien procent. Daardoor worden aandeelhouders voor een moeilijke keuze gesteld: ingaan op een mager overnamebod of nog jaren opgescheept zitten met een illiquide aandeel.‘ Behalve bij Tavares zit de rest van het kapitaal bij een reeks institutionele investeerders.

Het eerste kwartaal van dit jaar realiseerde Transics een omzet van 11,9 miljoen euro, dertien procent meer dan in dezelfde periode van 2011. Exclusief de overname van Carrierwebs Europese activiteiten en de verkoop van de divisie voor transportmanagementsystemen daalden de inkomsten echter met ruim een procent. Volgens het bedrijf schuiven klanten hun investeringsbeslissingen meer en meer op de lange baan, met uitstel van een aantal grote deals als gevolg. Daarnaast zag het de economie in enkele markten aanzienlijk vertragen.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.