Paul van Gerven
5 September 2008

Hakko Electronics introduceert de V8-serie HMI-aanraakschermen, variërend in formaat van 5,7 tot 12,1 inch. De nieuwe modellen blinken uit in communicatieopties met zeer veel verschillende merken PLC‘s, frequentie- en temperatuurregelaars. Er zijn acht verschillende protocollen gelijktijdig mogelijk. Ten opzichte van de V7-serie zijn het interne geheugen en de processor snelheid meer dan verdubbeld.

De V8 heeft voor de communicatie met PLC‘s en andere systemen een 100/10 Mbyte interne Ethernet-poort, twee USB-poorten en drie seriële (RS232/422 en 485) interfaces. Een CF-cardslot en opties voor externe communicatie interfaces voor onder andere Profibus DP, Devicenet, CC-Link en FL-net maken de unit universeel en toepasbaar in menig automatiseringsproject.

Voor bijzondere toepassingen kunnen een USB-toetsenbord en -muis worden gebruikt en kan het beeld naar een extern scherm worden doorgegeven. USB-printers en externe kaartlezers worden hiermee ook ondersteund. Daardoor is het geheugen voor de logfuncties haast ongelimiteerd.

De V8 wordt met dezelfde software worden geprogrammeerd als de V6- en V7-modellen. In de vijfde editie van deze software bevinden zich meer dan 150 drivers. De software heeft speciale componentfuncties gekregen waarmee bijvoorbeeld standaard applicatieonderdelen zoals alarmering, trending, invoervelden en monitoring nog sneller worden geprogrammeerd.

In de V8-modellen worden standaard Ethernet-functies als FTP server, Remote desktop, Webcam en Web browsing ondersteund.