BC column web Marco Jacobs

Marco Jacobs is vp marketing bij Videantis.

2 April 2019

Mijn favoriete trendwatcher is Mary Meeker. Elk jaar publiceert zij een bijna driehonderd pagina’s tellende presentatie met een supersterke analyse van alle internettrends. Ik heb niet zo veel ruimte, maar ik ga toch hetzelfde proberen voor de hardwaretrends.

Er zijn al veel sensoren, maar dat worden er snel nog veel meer: hardware bouwen die overal alles en altijd waarneemt is het doel. Nieuwe mobieltjes krijgen drie camera’s op de achterkant en twee op de voorkant. Auto’s hebben straks tien camera’s aan de buitenkant, tien aan de binnenkant, en daar komen dan nog ultrasoon, radar en lidar bij. Camera’s langs de weg en in winkels leggen elke beweging vast. Er zit een ecg-meter in je horloge en je mobiel luistert altijd mee.

Data is de nieuwe olie. De inkomsten van Amazon, Google en Microsoft uit hun datacentra groeien met vijftig procent per jaar. Deze centra leveren een enorme reken- en opslagcapaciteit, maar de datastromen zijn groter. Daarom worden er steeds meer applicatiespecifieke rekeneenheden aan toegevoegd. Wederom een grote markt voor nieuwe hardware.

Een slim algoritme filterde vandaag je e-mail op spam, je hebt je mobiel ontsloten met een vingerafdruk of gezichtsscan en als je even Facebook of Instagram hebt bekeken, hebben slimme algoritmes besloten wat ze jou gaan tonen. Kunstmatige intelligentie is al overal, maar toch staan we nog maar aan het begin van wat intelligente systemen straks voor ons gaan doen. Rond 1900 werkte veertig procent van ons in de landbouw, nu doen grote machines het meeste zware werk. Zo zal het ook gaan met ai. Taken waar je niet lang over hoeft na te denken, zullen worden overgenomen door computers.

BCe24 save the date

Auto’s veranderen snel in rekenmonsters op wielen. Met behulp van vele sensoren en slimme software houden ze alles in en om hen heen in de gaten. Zo kunnen ze ons veilig en comfortabel op onze bestemming brengen.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden misschien een andere uitslag hebben gehad als de e-mails van Hillary niet op straat waren komen te liggen. We vertrouwen, vaak onbewust, steeds meer belangrijke gegevens toe aan onze hardware die zonder dat we het vaak merken alles opslaat en verzendt. De kans op een lek is moeilijk te meten, maar iedereen begrijpt dat de impact dan vaak gigantisch is. Bij bijna alle nieuwe hardwareontwerpen spelen de aspecten van beveiliging en privacy een grote rol.

Er komen nog steeds nieuwe fabrieken bij die een kleinere procestechnologie ondersteunen, maar de oude gaan niet dicht. Die blijven gewoon draaien en nemen nieuwe ontwerpen in productie. De wet van Moore is zeker niet dood, maar hij doet er niet zo veel meer toe. De tijd is voorbij dat iedereen alleen maar kijkt naar wie er als eerste een nieuwe fabriek in gebruik neemt. Onze chips sneller en krachtiger maken is niet meer het enige doel: wat je ermee kunt doen, staat centraal.

De mobiele industrie is de grootste afzetmarkt voor chips, maar deze markt groeit nauwelijks meer. Het wordt moeilijker om te innoveren en als gevolg gaan mobieltjes langer mee en worden ze goedkoper. En dus is het op zoek naar een nieuwe markt die een potentieel van een miljard gebruikers heeft. Neem het automatiseren van ons huis en slimme spraakassistenten. Daar wordt veel nieuwe hardware voor ontwikkeld. Een ander voorbeeld is augmented reality. Magic Leap, Facebook en Microsoft investeren miljarden om deze markt aan te boren. Hun systemen hebben zo veel sensoren en vergen zo veel rekenkracht dat er ook hier specifieke chips voor moeten worden ontwikkeld.

Het is duidelijk: elektronica wordt meer divers, complexer, en speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Wellicht is toch alles in één trend te vangen: de uitdaging voor ons ontwikkelaars wordt alleen maar groter.