Onderzoekers van TU Delft-intstituut Qutech hebben een manier ontwikkeld om foutcorrectie op qubits toe te passen. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van een praktische kwantumcomputer, want qubits zijn zeer foutgevoelig; ze zijn gebaseerd op een fragiele superpositie van twee toestanden die makkelijk verloren gaat. Foutcorrectie is echter ook bijzonder listig, omdat een fout normaal gesproken alleen gedetecteerd kan worden met een meting aan een qubit, waardoor de superpositie verloren gaat.
Om dit op te lossen, gebruiken de Delftenaren een indirecte meting die de spin van twee deeltjes met elkaar kan vergelijken zonder deze daadwerkelijk te bepalen. Daardoor blijft de spin intact, ook wanneer het om een superpositie van twee toestanden gaat. Door drie qubits paarsgewijs te vergelijken, is het te zien wanneer er een van hen uit de pas gaat lopen.
Het principe werd toegepast op de kernspin van drie koolstofatomen in een diamantrooster. Deze waren gerangschikt rondom een stikstofvacature waarvan de spin optisch adresseerbaar is. Deze ancilla kon gebruikt worden om de vergelijking met de spin van de koolstofkernen te maken. Op die manier kon een afwijking snel gecorrigeerd worden. De kwantumtoestand kon daardoor meer dan 24 ms worden vastgehouden, terwijl de individuele atoomkernen daar verder onder bleven.