Pieter Edelman
26 February 2019

De TU Delft, medische-instrumentenspecialist Van Straten Medical en het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft testen het volgen van chirurgische instrumenten met rfid-tags. Arts en PhD-kandidaat Frederique Meeuwsen, die dit voorjaar promoveert, onderzocht de afgelopen jaren of het hiermee mogelijk is het verloop van de ingreep te volgen. De technologie kan bovendien een extra controle bieden of er niks achterblijft tijdens de ingreep. Ook denken de projectpartners dat de aanpak in te zetten om de instrumentvoorraden te beheren en te bepalen wanneer er onderhoud nodig is.

Voor het project werd elk instrument, van de endoscoop tot de scharen en klemmen, voorzien van zijn eigen rfid-label. Van Straten ontwikkelde hiervoor een behuizing die bevestigd kan worden aan bestaande instrumenten en bestand is tegen de omstandigheden tijdens operaties en sterilisatiestappen. Met strategisch geplaatste antennes kan vervolens in kaart worden gebracht wanneer de instrumenten gebruikt worden.

Ok

‘Aan de hand van het gebruik van instrumenten en de combinaties hiervan kun je zien met welke fase van de operatie een chirurg bezig is’, vertelt Meeuwsen. ‘Zo kun je inschatten hoe lang de ingreep nog gaat duren en bijvoorbeeld de volgende patiënt gereed maken. Zo kunnen we de planning op de operatiekamer verbeteren.’

‘De toepassing van de rfid-technologie levert ook een enorme bijdrage aan efficiënt instrumentbeheer en verduurzaming van de zorg’, zegt Bart van Straten, directeur van Van Straten Medical. ‘Door de track en trace weten we of er voldoende voorraad is en wanneer instrumenten vervangen of onderhouden moeten worden. Ons doel is om instrumenten langer te gebruiken door reparatie en revisie.’

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .