Pieter Edelman
27 August 2013

Onderzoekers van de Delftse faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek hebben een geminiaturiseerde versie uitgebracht van hun aansturing voor micro aerial vehicles (MAV‘s), kleine onbemande vliegtuigjes en helikopters. De specificaties van het bordje en de software worden als opensource vrijgegeven.

Het nieuwe ontwerp, Lisa/S genaamd, meet twee bij twee centimeter en weegt 1,9 gram; dertig gram minder dan de vorige versie. Door de automatische piloot kleiner en lichter te maken, kunnen de vliegende robots langer in de lucht blijven of meer gewicht dragen. ’Ons uiteindelijke doel is om MAV‘s net zo gewoon te maken als smartphones en laptops. Boeren kunnen de vliegtuigjes bijvoorbeeld gebruiken om hun gewassen te controleren. Onze droom is dat uiteindelijk iedere brandweerman een eigen MAV in zijn binnenzak heeft om brandende of ingestorte gebouwen te inspecteren zonder dat hij daarvoor naar binnen hoeft‘, zegt Bart Remes, projectmanager bij het Micro Aerial Vehicle Laboratory aan de TU Delft.

Het bordje combineert een Cortex-M3-microcontrollertje met gyroscoop, versnellingsmeters, GPS, hoogtemeter en PWM-outputs om de motoren aan te sturen. Voor RF-communicatie is een klein extern bordje nodig. De bordjes en software zijn onderdeel van het Paparazzi-raamwerk, dat de TU Delft samen met de Franse Ecole Nationale de l‘Aviation Civile ontwikkelt.