Paul van Gerven
9 November 2015

Vanuit de faculteit Technische Natuurkunde van de TU Eindhoven zijn onlangs twee spin-offs opgericht. Oud-promovenda en oud-postdoc Diana Mihailova van de groep Elementaire Processen in Gasontladingen leidt het bedrijfje Plasma Matters, dat simulatiesoftware en consultancydiensten voor plasmatechnologie aanbiedt. ASML en enkele buitenlandse universiteiten hebben zich al gemeld als klant.

Start-up Simbeyond verkoopt ook simulatiesoftware, maar dan voor organische elektronica en in het bijzonder oleds. ‘Onze software zal niet het hele experimentele proces vervangen, maar wel een belangrijk deel ervan. Dat scheelt bedrijven kosten en doorlooptijd’, aldus ceo Siebe van Mensfoort, die Simbeyond samen met Harm van Eersel runt. Ook dit bedrijf heeft al een multinational aan de haak geslagen als klant, maar de identiteit van dit chemieconcern moet geheim blijven.

De faculteit Technische Natuurkunde verwacht op korte termijn nog twee bv’s op te richten. Volgens decaan Gerrit Kroesen noemt de start-up-golf ‘opmerkelijk’, aangezien zijn faculteit de voorgaande 55 jaar slechts drie bedrijven voortbracht.