Pieter Edelman
4 October 2018

Onderzoekers van de TU Eindhoven beschrijven samen met collega’s uit Japan een manier om goedkope en snelle teststrips voor infectieziekten te maken. Twintig minuten nadat een druppeltje bloed is aangebracht op het papiertje, begint het licht te geven. Naar gelang er specifieke ziekteverwekkers aanwezig zijn, verandert de kleur hiervan. Een smartphonecamera kan vervolgens bepalen hoe veel van de pathogenen aanwezig zijn.

Maarten Merkx
Onderzoeksleider Maarten Merkx met zijn test. Foto: Bart van Overbeeke

De test bouwt voort op een detectormolecuul dat de Eindhovenaren eerder ontwikkelden. Dit combineert twee lichtgevende eiwitten uit de natuur: het groene gfp uit kwallen en het blauwe luciferase uit vuurvliegjes – stoffen die beide veel gebruikt in biologisch onderzoek. Wanneer een activator wordt toegevoegd, producen ze samen een groene gloed. De verbinding tussen de twee eiwitten fungeert echter als ‘schakelaarmolecuul’. Wanneer daar een stof aan bindt, klapt het geheel open en worden de twee lichtgevende eiwitten gescheiden, waardoor er er alleen nog blauw licht wordt uitgezonden.

Om ziekteverwekkers te detecteren, wordt de schakelaar zo aangepast dat deze reageert op antilichamen voor specifieke ziekteverwekkers, verdedigingsmoleculen die het afweersysteem aanmaakt. Het molecuul reageert daardoor alleen op een specifieke ziekteverwekker. En hoe meer ervan is, hoe blauwer het licht wordt.

Om hier een teststrip van te maken, worden verschillende papierlaagjes op elkaar gestapeld. Het bovenste laagje houdt alle cellen en grote deeltjes tegen, zodat alleen het bloedplasma doorsijpelt. Het volgende laagje bevat de activator, en het onderste laagje de daadwerkelijke moleculen. Een enkel druppeltje bloed is voldoende voor drie verschillende stippen detectormoleculen, waardoor een enkel papiertje drie verschillende ziekteverwekkers kan opsporen. PE

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .