Pieter Edelman
7 December 2015

TUE-promovendus Hao Gao, die vandaag zijn proefschrift verdedigt, heeft een temperatuursensor ontwikkeld die volledig draadloos werkt; niet alleen wordt de sensor uitgelezen, ook de energie komt uit een draadloos signaal. Het sensortje is gebaseerd op ic-technologie en zou in massaproductie een kostprijs van enkele tientallen centen hebben. Daarmee zou de vinding aan de basis kunnen liggen van goedkope gedistribueerde sensornetwerken waarbij de nodes eenvoudig opgeplakt kunnen worden, of zelfs in het bouwmateriaal worden verwerkt.

De sensor is vervaardigd in 65 nm cmos-technologie en meet twee vierkante millimeter. Voor de energie wordt een router gebruikt die zijn signaal specifiek op de sensor richt, waardoor de verliezen klein blijven. Het ic’tje blijft net zolang energie oogsten totdat hij genoeg verzameld heeft om een meting uit te voeren. Het resultaat wordt gecodeerd met de zendfrequentie.

Volgens Gao is dezelfde techniek ook bruikbaar voor andere typen sensoren. Voor een praktische toepassing moet echter nog wel aan het bereik geschaafd worden; op het moment haalt het systeem slechts 2,5 centimeter. De onderzoeksgroep van Gao denkt dit echter binnen een jaar op te kunnen voeren tot een meter, en uiteindelijk tot vijf meter.