Paul van Gerven
11 April 2017

De scheiding tussen universitair en toegepast onderzoek in Nederland moet verdwijnen. Als (technische) universiteiten en kennisinstellingen op specifieke thema’s kun krachten bundelen, kunnen ze onderwerpen van idee tot en met r&d-prototype uitwerken. Daardoor vindt fundamenteel onderzoek sneller een weg naar de markt.

Dat stelt TUE-collegevoorzitter Jan Mengelers in een interview met Link Magazine. Een consequentie van zijn voorstel is dat publieke onderzoeksinstellingen hun identiteit min of meer verliezen. TNO, bijvoorbeeld, zou moeten worden opgeknipt en per onderdeel aan een universiteit worden gekoppeld. Zo sluiten TNO’s hightech-activiteiten prima aan bij het High Tech Systems Center van de TUE, aldus Mengelers, die eerder TNO-topman was.

Mengelers voelt zich gesterkt door het recent gepubliceerde rapport ‘Evaluatieonderzoek organisaties voor toegepast onderzoek’, dat clustering naar kennisgebied aanbeveelt. ‘De primaire focus op korte termijn ligt op het versterken van de samenwerking tussen technische universiteiten en TO2-instellingen’, aldus het rapport.