Paul van Gerven
5 September 2016

De vier technische universiteiten denken aan een studentenstop als ze niet meer geld krijgen van het Rijk. Dat schrijft het Algemeen Dagblad maandag, de dag waarop veel universiteiten het academisch jaar aftrappen. ‘De toestroom is zo groot dat we die mogelijk moeten gaan inperken. Dat betekent dat we strenger naar kwaliteit gaan kijken en bijvoorbeeld alleen de beste buitenlandse studenten aannemen’, zegt Victor van der Chijs, voorzitter van de federatie van de vier technische universiteiten in de krant.

Tien jaar geleden telden tu’s 32 duizend studenten, inmiddels is dat aantal gegroeid naar 53 duizend. De rijksbijdrage is in dezelfde periode gegroeid van 5500 naar 6700 euro per student per jaar. Volgens de universiteiten is dat onvoldoende om de toenemende aantallen op te vangen.

Minister Bussemaker is echter niet van plan om de portemonnee te trekken. ‘Ik kan me niet voorstellen dat ze verrast zijn door de stijgende studentenaantallen. Ze wisten jaren geleden al dat dit eraan kwam’, aldus Bussemaker in het AD. Indien nodig heeft ze tegen een numerus fixus geen bezwaar.

De FME reageert verbolgen. ‘Dit is de omgekeerde wereld. De industrie zit te springen om goedopgeleide technici en de instroom gaat eindelijk beter’, reageert FME-voorzitter Ineke Dezentjé.