Paul van Gerven
14 April 2008

Philips heeft het eerste kwartaal van 2008 een bedrijfsresultaat (Ebita) van 265 miljoen euro behaald, tegenover 370 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De winst zakte in van 875 miljoen vorig jaar naar 219 miljoen nu, al krikten de verkoop van TSMC-aandelen de cijfers toen flink op met 650 miljoen euro. De daling komt voornamelijk op het conto van de tv-activiteiten, die te kampen hebben met een matige omzet. Healthcare en Lighting draaiden wel naar behoren. Geëxtrapoleerd naar jaarcijfers bleef de omzet op concernniveau vrijwel gelijk op bijna 6 miljard euro.

Topman Gerard Kleisterlee toonde zich gematigd tevreden over de prestaties van zijn bedrijf. ’We kijken terug op een kwartaal waarin over het geheel genomen goede financiële resultaten zijn behaald bij de meeste van onze activiteiten. Ik ben bijzonder verheugd over de aanhoudende vooruitgang in onze Healthcare-sector. Samen met de gedegen resultaten bij Lighting en de niet-tv-activiteiten van Consumer Lifestyle, onderstreept dit de kracht van onze activiteitenportfolio in tijden van economische tegenwind.‘

Philips_Kleisterlee
CEO Gerard Kleisterlee van Philips was niet ontevreden over de prestaties van zijn bedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar, ook al gooiden de kwakkelende tv-activiteiten roet in het eten.

Vorige week werd al bekend hoe Kleisterlee de malaise in de tv-subdivisie gaat aanpakken. In Noord-Amerika gaat Funai Electric de distributie, marketing en verkoop voor zijn rekening nemen. De Japanners gaan royalties betalen om exclusief Philips-tv‘s onder de merknamen Magnavox en Philips te vermarkten. De Noord-Amerikaanse markt was vorig jaar goed voor een miljard euro aan verkopen.

De uitbesteding van de tv-vermarkting in Noord-Amerika sterkt Kleisterlee in zijn vertrouwen dat Philips in 2008 een winstgroei kan laten zien. ’We zullen doorgaan met het optimaliseren van onze portfolio, het verbeteren van de productiviteit en het bieden van interessante nieuwe producten aan onze klanten.‘ Ook een recessie krijgt Philips er niet onder, aldus de bestuursvoorzitter. ’Daarnaast zullen we zeker ook extra maatregelen nemen om waar nodig het hoofd te bieden aan de effecten van teruggaande economieën, teneinde onze marges op het door ons gewenste niveau te houden.‘

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.