Met meer dan drieduizend lichtpunten heeft Texel sinds kort een van de grootste slimme straatverlichtingsnetwerken van Europa. Het netwerk combineert nieuwe ledlampen met de intelligente draadloze technologie van TU Delft-spin-off Tvilight, die de omgeving in de gaten houdt en de lantaarnpalen automatisch dimt als er niemand in de buurt is. Technisch dienstverlener Dynniq (het voormalige Imtech Traffic & Infra) heeft de uitrol op het eiland verzorgd.

Met de slimme Citysense- en Skylite-technologie van Tvilight heeft Texel zijn energiekosten met twee derde weten te verminderen. De straatlantaarns draaien nu volledig op stroom uit zonnepanelen. Daardoor is het grootste Waddeneiland de eerste Nederlandse gemeente waar de openbare verlichting honderd procent energieneutraal is.
De slimme straatlantaarns minimaliseren ook de lichtvervuiling. ‘De oude verlichting op Texel gaf heel veel omgevingslicht’, aldus projectleider Stephan Kikkert van de gemeente. ‘Je zag minder sterren en in plaats daarvan leek het alsof er over het hele eiland een grote oranje gloed hing. Nu kunnen we weer de sterrenhemel en de Melkweg boven Texel zien.’
Het gepatenteerde systeem van Tvilight is ontwikkeld door Chintan Shah, oud-student technologiemanagement van de TU Delft. De elektronica is op elke dimbare lantaarnpaal te installeren. Op het eerste gezicht lijkt het systeem op de bestaande tuinlamp met sensor. Bij Shahs oplossing lichten echter alle omringende lantaarnpalen op als er iemand nadert. De lampen gaan bovendien nooit helemaal uit, maar dimmen tot ongeveer twintig procent van de reguliere sterkte. Zo beweegt de voorbijganger zich als het ware in een cirkel van licht.

‘Het mooie aan Tvilights oplossing is dat het niet ten koste gaat van de veiligheid in de openbare ruimte’, zegt Haye Mensonides, commercieel directeur van Dynniq Nederland. ‘Integendeel: de mogelijkheid de lichtsterkte van de straatverlichting aan te passen aan het aantal verkeersbewegingen draagt juist bij aan de veiligheid op straat, terwijl het lichtvervuiling tegengaat. Bovendien haal je, door op deze manier energie te besparen, de kosten van de investering er op een aantrekkelijke manier weer uit.’
Met het geavanceerde assetmanagementsysteem dat Dynniq op Texel heeft geïnstalleerd, kan de gemeente de straatverlichting op het eiland volledig op afstand aansturen. De software maakt het onder meer mogelijk om verschillende verlichtingsscenario’s in te stellen, lichtsterktes aan te passen en lampen aan en uit te zetten. Via de open api van Tvilight is het netwerk uit te breiden met smart city-infrastructuur van andere partijen, zoals cctv-camera’s, CO2-sensoren en verkeerslichten.