Pieter Edelman
26 March 2018

De Universiteit Twente gaat samen met de TU Delft, het Medische Spectrum Twente en een aantal Indiase instituten onderzoeken of fotoakoestische beeldvorming klein genoeg gemaakt kan worden om in een naald te verwerken. Een arts zou daarmee tijdens een ingreep bijvoorbeeld kunnen zien of hij een tumor volledig heeft weggehaald, of kunnen controleren of het biopt op de juiste plaats wordt genomen.

Fotoakoestiek is een methode die licht en geluid combineert; er wordt een lichtpuls het weefsel in gestuurd, en waar die twee interacteren – bijvoorbeeld omdat de gebruikte lichtkleur goed wordt geabsorbeerd door hemoglobine – ontstaat door de minieme opwarming een geluidgolfje dat opgepikt kan worden met een ultrageluidscanner. Als die geluidspuls op meerdere plekken wordt opgevangen, is de bron te lokaliseren en kan een 3d-beeld worden opgesteld.

Binnen het vier jaar durende project willen de onderzoekers dit principe verwerken in naalden met een doorsnede tussen de twee en drie millimeter. Het laserlicht wordt via optische vezels in de naalden zelf getransporteerd. Een belangrijk uitgangspunt is om de technologie betaalbaar en toegankelijke te maken zodat deze ook eenvoudig in India ingezet kan worden. De naalden moeten daarom aangesloten kunnen worden op bestaande echoapparaten en herbruikbaar zijn. Er wordt ook gekeken naar het gebruik van ultrafelle leds in plaats van dure lasers.

Voor het project is een budget van een miljoen euro beschikbaar, waarvan de helft naar de UT gaat. Het bedrag is voor bijna twee derde afkomstig van Zonmw en de rest van het Indiase Department of Biotechnology.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .