Nieke Roos
26 October 2015

Met zijn energiebalanceringssysteem Sabine heeft Solar Team Twente de Technical Innovation Award gewonnen van de Bridgestone World Solar Challenge. Deze zelfontwikkelde oplossing zorgde ervoor dat de Red One extra energie binnenhaalde op momenten dat er schaduw op het zonnepaneel viel. Volgens het Twentse team heeft het zijn tweede plek in de zonnerace mede te danken aan dit geheime wapen.

In een groep zonnecellen is het vermogen geleverd door de zwakste schakel (bijvoorbeeld die in de schaduw) ook de bovengrens voor de andere cellen; wat deze meer produceren, blijft onbenut. Door wat van dat surplus over te hevelen naar de bottleneck verhoogt Sabine (Solar Array Balancing Interface Not Expected) diens output en daarmee het maximum voor de rest. Het resultaat is dat de hele groep beter presteert.

Zo zou Sabine ook prima het rendement kunnen opkrikken van zonnepanelen op het dak van consumenten, denken de Twentenaren. Door vuil, veroudering, defecten en schaduw vertonen de individuele cellen daar eveneens grote onderlinge verschillen in performance. Verschillende bedrijven hebben al belangstelling getoond in het systeem.