5 September 2013

UT-promovendus Jeroen Ruiter heeft samen met Demcon een robotische aansturing ontwikkeld om endoscopen en chirurgische instrumenten die daar doorheen gevoerd worden eenvoudig te bedienen. Met het systeem is een endoscoop door één persoon te bedienen, in plaats van door twee of drie zoals op het moment vaak het geval is. Ruiter promoveert morgen op het ontwerp.

Het ontwerp is bedoeld voor endoscopen die via natuurlijke lichaamsopeningen worden ingebracht. Dit is nodig voor inspectie of behandeling aan bijvoorbeeld het darmkanaal. De UT zet echter vooral in op de mogelijkheid om de buikholte te bereiken via een incisie in bijvoorbeeld de maagwand. Er ontstaat dan geen zichtbaar litteken zoals bij de huidige sleutelchirurgie en de impact op de patiënt is wellicht kleiner.

Een geavanceerde aansturing van de endoscoop en de instrumenten is hiervoor echter een vereiste. De standaard endoscoop is een flexibele slang met camera, die mechanisch bestuurd wordt. Bij ingrepen wordt deze vaak door twee of drie personen bediend. Instrumenten voor sleutelgatchirurgie worden apart ingebracht als rigide staven en eveneens mechanisch bediend.

De nieuwe robotische flexibele endoscoop kan door één arts zelfstandig bediend worden. Daardoor heeft hij volledige controle over de endoscoop en voelt hij hoe het apparaat interacteert met de patiënt. Door de endoscoop kunnen chirurgische instrumenten gevoerd worden die met joystick-achtige controllers te bedienen zijn.

Techwatch Books: ASML Architects