Pieter Edelman
28 March 2017

TNO heeft 2016 afgesloten met een positief resultaat van 14,1 miljoen euro, bij een omzet die met 14,6 miljoen euro steeg naar 431 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag dat TNO maandag publiceerde. Op vergelijkbare basis daalde de omzet met 2,2 miljoen euro, voornamelijk omdat de financiering van de overheid verder terugliep. Het onderzoeksinstituut compenseerde dat door meer omzet uit de markt te halen: in 2016 stond tegenover iedere euro van het rijk 1,6 euro marktomzet. Het jaar ervoor was die verhouding nog 1 op 1,5 euro.

Voor TNO markeert 2016 de afsluiting van een periode van reorganiseren ten gevolge van dalende rijksfinanciering. Vorig jaar verdwenen 71 fte’s, nadat in 2015 ook al 130 banen waren geschrapt. TNO’s energie-onderzoek wordt gecombineerd met ECN en de onderzoeksgroep Functional Ingredients wordt ondergebracht bij Wageningen Research. Beide veranderingen vinden plaats in 2018.

De eigen bedrijfsincubator TNO Bedrijven verkoopt TNO aan ondernemers Peter Goedvolk, althans een meerderheid van de aandelen. De Autoriteit Consument & Markt heeft de transactie begin maart goedgekeurd en de overdracht zal binnenkort geschieden.