Pieter Edelman
4 July 2013

Afgelopen dinsdag is Doug Engelbart overleden, grondlegger van vele van de huidige desktopparadigma‘s waaronder wysiwyg-tekstverwerkers, hyperlinks, venstergebaseerde interfaces, videoconferencing en vooral: de muis, waarvoor hij in 1970 het patent kreeg. Zijn demonstratie van deze technologieën in 1968 worden over het algemeen gezien als de inspiratiebron voor de ontwikkelingen bij Xerox die aan de basis lagen van het pc-tijdperk en die tot de dag van vandaag terug zijn te vinden in computerinterfaces.

Engelbart groeide op in Oregon en studeerde en promoveerde aan de University of California in Berkeley. Na zijn studie vertrok hij naar het Stanford Research Institute om te werken aan zijn visie over het ’doorontwikkelen van het menselijk intellect‘ – de demonstratie in 1968 was de culminatie van dit werk. Later werkte hij nog aan Arpanet, de voorloper van het internet.

Na dit succes kwam Engelbarts carrière enigszins in het slop. De militaire fondsen voor zijn onderzoek droogden op en de bedrijven die hem in dienst namen, durfden zijn gewaagde ideeën niet in de praktijk te brengen. Uiteindelijk richtte hij een stichting op om zijn ideeën via seminars uit te dragen. Hij is op 88-jarige leeftijd thuis gestorven.