Pieter Edelman
9 December 2005

Sun Microsystems geeft de Verilog-bronnen, het verificatiepakket, de simulatiemodellen en de instructiesetspecificaties van zijn Ultrasparc T1-processor vrij onder een open-sourcelicentie. Het Opensparc-project wil de participatie van ontwerpers in de ontwikkeling van de chiparchitectuur bevorderen. Deze stap volgt op het open-sourcen van een groot deel van Suns softwareportfolio, waaronder het Solaris-besturingssysteem. Sun-directeur Scott McNealy: ’Als het met software werkt, waarom dan niet met processoren?‘

0512916155900
Sun-directeur Scott McNealy met een Ultrasparc T1-processor. Foto: Sun

De Sparc-specificaties zijn al verkrijgbaar voor licentiehouders, maar met Opensparc krijgt iedereen toegang tot de architectuur. Daardoor moet een gemeenschap rond de ontwikkeling en toepassing van de Utrasparc T1 ontstaan. De website www.opensparc.net zal als uitvalsbasis dienen. De doelstelling is daarmee vergelijkbaar met die van Power.org, waarmee IBM een gemeenschap rond de PowerPc-architectuur bouwt. Ook Big Blue denkt erover om zijn toekomstige PowerPc-gebaseerde Cell-processor te open-sourcen.

De Ultrasparc T1 heeft acht kernen met vier threads per kern en verbruikt onder normale omstandigheden rond de 70 watt. Sun heeft een versie van Solaris voor de T1 uitgebracht en werkt met FreeBSD- en Linux-ontwikkelaars om deze besturingssystemen naar de processor te porten.