Nieke Roos
4 April 2019

Samen met de Nederlandse iot-specialist Undagrid heeft de Franse wereldspeler in cabine-uitrusting Safran een slimme vliegtuigtrolley ontwikkeld. De geïntegreerde sensoroplossing Sophy biedt uitgebreid inzicht in de verschillende aspecten van de catering aan boord, zoals voedselkwaliteit, reiniging, overdracht, onderhoud en beschikbare wagentjes. Op basis hiervan kunnen luchtvaartmaatschappijen direct handelen om het proces te optimaliseren.

De Sophy-sensor meet onder meer beweging, druk, lichtsterkte, positie en temperatuur. Deze gegevens stuurt de oplossing via de vliegtuiggateway naar de cloud voor analyse, waarna een app de resultaten inzichtelijk maakt. De sensor is eenvoudig aan te brengen in bestaande en nieuwe trolleys. Hij is waterdicht, bestand tegen hoge temperaturen en ontworpen voor dagelijks gebruik in de luchtvaart.

Undagrid Sophy_web

Het in 2014 opgerichte Undagrid hoofdkwartiert op Schiphol en heeft een technologieteam op de campus van de Universiteit Twente. Zijn iot-oplossing vindt met name toepassing op luchthavens, waar zij ground support equipment als bagagekarren en vliegtuigtrappen gemakkelijk en energiezuinig traceerbaar maakt, zodat het materieel efficiënter en goedkoper inzetbaar en onderhoudbaar wordt. Undagrids technologie is in gebruik op meer dan twintig vliegvelden wereldwijd, waaronder thuishaven Schiphol.