Pieter Edelman
7 October 2008

De universiteit van Gent heeft optische verbindingen in een flexibel substraat voor elkaar weten te boksen. De links omvatten lichtbronnen, optische waveguides om het licht te geleiden, en detectoren. De onderzoekers denken aan ’huidachtige‘ drukvoelende folies als toepassing in robotica of vouwbare machinerie.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het aan Imec gelieerde Intec-departement in Gent. Vorig jaar toonde Imec al optische interconnecties aan op een vaste ondergrond. Om ze flexibel te krijgen, zijn de onderzoekers aan commercieel beschikbare galliumarsenidelichtbronnen en -detectoren gaan schaven totdat ze nog slechts dertig micrometer dik waren. Als lichtbron wordt een vertical-cavity surface-emitting laser (VCSel) ingezet. Vervolgens worden ze ingebed in een flexibel folie en optisch gekoppeld met ingebedde waveguides en microspiegels.

Imec_flexibele_waveguides
De universiteit van Gent heeft optische waveguides, lichtbronnen en detectoren geïntegreerd in een flexibel folie.

Imec onderzoekt twee verschillende manieren om de folies in sensoren om te toveren. Het eerste ontwerp gebruikt twee velletjes met optische waveguides, gescheiden door een dun siliconenlaagje. Als hierop druk wordt uitgeoefend komen de waveguides uit de twee lagen zo dicht bij elkaar, dat licht overspringt. De andere methode combineert optische interconnects met flexibele elektronica.

Een voordeel van de optische interconnects is dat ze ongevoelig zijn voor elektromagnetische interferentie en in ruwe omgevingen ingezet kunnen worden. Een Zevende Kader-programma, Photonic Skins for Optical Sensing (Phosfos), heeft als doel om kunsthuiden te ontwikkelen. Onder meer Imec en de universiteit van Gent zijn in dit programma vertegenwoordigd.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.