Paul van Gerven
11 September 2009

De vier grote Zuid-Nederlandse hightechbedrijven trekken ieder een project dat een Hightech Topprojectsubsidie heeft gekregen. Mapper is de enige ’kleine‘ partij die ook als penvoerder een financiële ondersteuning krijgt. Behalve ASML, Mapper, NXP, Océ en Philips zijn er nog veertig andere deelnemers die meeprofiteren, waaronder 22 MKB‘s en elf kennisinstellingen. Het ministerie van Economische Zaken heeft de betrokken organisaties eerder deze week geïnformeerd over de uitslag.

Binnen de HTTP-regeling heeft EZ honderd miljoen euro beschikbaar gesteld om grote projecten op te tuigen binnen de scope van HTas en Point-One. De extra injectie van de overheid in de hightech is bedoeld om de klappen van de recessie op te vangen. Zij is complementair aan de kenniswerkerregeling ter waarde van 180 miljoen euro, waarbij bedrijven hun R&D-medewerkers tijdelijk kunnen stationeren bij een kennisinstelling.

Het Topproject van NXP heet Spits (Strategic Platform for Intelligent Traffic Systems). Doel is om een open platform te creëren voor infotainmentsystemen in auto‘s. Behalve NXP zijn onder meer Catena, Logica, TNO Automotive en Tomtom bij het project betrokken. Omroep Venlo meldt dat Océ de miljoenen gaat gebruiken voor Print Valley, een initiatief om industriële toepassingen te zoeken voor de nieuwste printtechnologie. Het bedrijf zelf wil dat nog niet bevestigen. Vermoedelijk gaat het om inkjettechnologie, waarvoor de Venlonaren al eerder een miljoen subsidie wisten los te peuteren.

Van ASML is slechts bekend dat het geld naar de ontwikkeling van EUV-scanners gaat. Philips wilde tegenover dit blad nog niets kwijt; Mapper was niet bereikbaar voor commentaar.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.