De UT heeft samen met vijf bedrijven een project afgetrapt om een bruikbaar fotonisch systeem voor de snelle detectie van biomarkers te ontwikkelen. De projectpartners willen dit in eerste instantie toepassen voor een handheld apparaat waarmee diabetes (type I en II) in de huisartsenpraktijk vastgesteld kan worden. STW ondersteunt het initiatief met een subsidie van 235.000 euro. De betrokken bedrijven leggen een ton in. Het project heeft een looptijd van drie jaar.
Geïntegreerde optica staat al lang in de belangstelling voor het identificeren van biomarkers. De fotonische sensoren zijn zeer gevoelig, waardoor ze overweg kunnen met kleine hoeveelheden van een monster. Bovendien kunnen ze meerdere biomarkers tegelijk meten. Deze eigenschappen maken ze geschikt voor testsystemen in de huisartsenpraktijk of bij de patiënt aan het bed.
Er zijn echter nog verschillende hindernissen te nemen voordat ze praktisch toepasbaar zijn. Zo moet de sensorchip, die eenmalig gebruikt wordt, betrouwbaar gekoppeld kunnen worden aan de externe lichtbron en uitleesapparatuur. Ook zijn de sensoren gevoelig voor temperatuurvariaties. Het consortium wil deze problemen aanpakken.
Het project wordt geleid door Sonia García Blanco van Mesa+. De betrokken bedrijven zijn fotonicatoolingleverancier Phoenix uit Enschede, de eveneens Enschedese medische-diagnostiekstart-up Biovolt, fotonicaspecialisten Technobis uit Alkmaar en VTEC uit Eindhoven, en Medlon, dat bloeddiagnostiekdiensten verzorgt voor huisartsenpraktijken.