6 September 2016

De Universiteit Twente krijgt een gezamenlijk onderzoekscentrum met het Max Planck-Gesellschaft op haar campus. Het betreft een samenwerking tussen de Max Planck-instituten in Göttingen en Mainz en de UT-groepen Physics of Fluids- en Bios Lab-on-a-chip-groepen van hoogleraren Detlef Lohse en Albert van den Berg. Het onderwerp wordt complexe vloeistofdynamica.

De samenwerking komt voort uit het contact dat de twee hoogleraren al hadden met de Duitse instituten. Dankzij de samenwerking zullen de organisaties elkaars geavanceerde apparatuur kunnen gebruiken. Daarvoor investeren beide projectpartners een miljoen euro per jaar in de samenwerking. NWO en Fom investeren ook nog eens in de samenwerking. Het centrum wordt nog voor het eind van het jaar geopend.

Met de samenwerking heeft de UT de Nederlandse primeur van een Max Planck-centrum, waarvan er op het moment vijftien in de wereld zijn. Vorig jaar lukte het de universiteit ook al om het Fraunhofer-instituut naar haar campus te halen. Overigens heeft het Max Planck-Gesellschaft al wel een instituut in Nederland: bij de Radboud universiteit in Nijmegen doet het onderzoek aan sycholinguïstiek.