Bits&Chips

UT-onderzoek omzeilt lichthandicap silicium

9 november 2017 

De Twentse promovendus Satadal Dutta heeft een optische verbinding gemaakt waarin licht wordt opgewekt, getransporteerd en gedetecteerd in een en hetzelfde stukje silicium. Opmerkelijk, want als indirecte halfgeleider is dit materiaal geen goede lichtbron – laat staan van zichtbaar licht, dat silicium wel kan transporteren en detecteren, maar niet goed kan produceren. Met een soort andersom aangesloten led wist Dutta echter een lawine-effect op te wekken, waarbij toch zichtbaar licht wordt voortgebracht.

Boven- (a) en zijaanzicht (b) van de optische verbinding (c). Led is de lichtbron, pd is de fotodetector.

Dutta’s optische verbinding kan als compact alternatief dienen voor optokoppelaars. Deze worden gebruikt om twee schakelingen te verbinden zonder dat ze elektrisch met elkaar in contact staan. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk om hoogvermogen- aan reguliere laagspanningselektronica te koppelen. Ook in hybride elektronisch-fotonische systemen zou het ontwerp een rol kunnen spelen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in de groepen van Jurriaan Schmitz (Semiconductor Components) en Bram Nauta (Integrated Circuit Design). NXP betaalde eraan mee.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Info-middag SME Instruments

25 juni

Eindhoven

Machine vision for mechatronic systems

3 juli - 4 juli

Eindhoven

Machine vision for mechatronic systems

3 juli - 4 november

Eindhoven