Nieke Roos
30 November 2016

Samen met een internationaal team van engineers en zorgprofessionals heeft UT-promovendus Bart Klaassen een pak ontwikkeld waarmee patiënten met een beroerte thuis zijn te monitoren. 41 sensoren registreren hun bewegingen, waarna de metingen naar een backend gaan voor analyse. Met de technologie en de verkregen informatie is het revalidatietraject te verbeteren en zijn de zorgkosten te verminderen. Klaassen promoveert woensdag op zijn onderzoek, uitgevoerd binnen het Europese Zevende Kaderprogramma. Tot de andere deelnemers aan het project behoren Xsens en Roessingh R&D.

Jaarlijks krijgen ongeveer 45 duizend Nederlanders een beroerte; wereldwijd ging het in 2010 zelfs om 33 miljoen mensen. Met de toenemende vergrijzing zullen deze getallen de komende jaren alleen maar stijgen. Mensen die een beroerte overleven, kampen vaak met lichamelijke beperkingen. Het doel van het revalidatieprogramma dat doorgaans volgt, is om hen zo goed mogelijk te laten functioneren in hun dagelijks leven. In de praktijk revalideren ze echter voornamelijk in een kliniek en is er onvoldoende zicht op hoe ze na afloop in hun thuisomgeving omgaan met hun beperkingen, en dat terwijl kennis over het dagelijks functioneren kan leiden tot een betere revalidatie tegen lagere kosten.

Met het Interaction System is de kwaliteit van bewegen van de patiënten nauwkeurig te meten en te modelleren en zijn de relevante gegevens door te sturen naar de therapeut. ‘Er was al lange tijd grote behoefte aan een dergelijk systeem, maar de technologie was er simpelweg nog niet klaar voor’, vertelt Klaassen. ‘Dat is momenteel snel aan het veranderen, dankzij razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologie, wearables, smart e-textiles en big-data-analyse.’

Klaassens pak bevat onder meer sensoren op een groot aantal lichaamssegmenten, sensoren die de spierkracht meten, streksensoren op de rug en de handen en krachtsensoren in de schoenzool. Verder is het uitgerust met een draagbare zender die alle informatie kan verzenden naar dataverwerkingsservers op de UT. Deelnemers aan het onderzoek moesten het pak gedurende drie maanden onder hun kleding dragen.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

De UT-promovendus heeft aangetoond dat het systeem in de praktijk functioneert. ‘We hebben onder meer laten zien dat het verzenden van alle informatie goed lukt en ook efficiënt is’, aldus Klaassen. ‘We zijn erin geslaagd om alle relevante bewegingen te modelleren en de voor de therapeut relevante data eruit te filteren. Ons project heeft nieuwe technieken en methodes geleverd die het mogelijk maken om patiënten gedurende lange tijd thuis te kunnen monitoren en verschillen met gestructureerde klinische metingen in kaart te brengen.’