25 November 2014

Labchipbedrijf Medimate is vorige week failliet verklaard nadat verschillende investeerders hun steun hadden opgezegd. Er wordt ondertussen wel nagedacht over een doorstart met andere investeerders. Vooral Demcon ziet nog veel potentie in de technologie.

Medimate werd in 2006 opgericht naar aanleiding van een promotietraject bij Mesa+ waarin een labchip werd ontwikkeld die de concentratie van positieve ionen een vloeistofmonster meet. Daarmee ontwikkelde het bedrijf aanvankelijk een thuistest voor lithium in het bloed van manisch-depressieve patiënten. Dit middel helpt om de stemmingswisselingen af te vlakken, maar vanwege de giftigheid mag de concentratie niet te veel oplopen. Later ontwikkelde het bedrijf een tweede toepassing, het meten van natrium in de urine van hart- en nierpatiënten.

Twee jaar geleden leek een marktdoorbraak voorhanden toen PPM Oost zijn belang in de spin-off overdeed aan de participatiefondsen van zorgverzekeraars Achmea en De Friesland. Vorige week trokken zij zich echter terug na het uitblijven van commercieel succes.

Er worden nog wel mogelijkheden voor een doorstart onderzocht. Op RTV Oost heeft Demcon-directeur Dennis Schipper al gezegd dat hij in gesprek is met de UT, zorgverzekeraar Achmea en met labchipspecialist Micronit over een reddingsplan.